Maria Magdalena heeft al geruime tijd mijn belangstelling. Toen ik kunstgeschiedenis studeerde (1990-1994) leerde ik haar kennen in kunstwerken en was zij voor mij direct ‘de geliefde discipel’ terwijl niemand dat ooit expliciet benoemde. Toen ik de eerste druk schreef van mijn boek ‘Het Parijs van Isis’ (2010) legde ik de link tussen de heliakische opkomst van Sirius en haar feestdag (lees mijn artikel: https://www.parijsvanisis.nl/22-juli-sirius-isis-maria-magdalena/). Toen Annine van der Meer mij in december 2020 vertelde dat haar nieuwe boek over Maria Magdalena zo goed al voltooid was, was ik waanzinnig blij. Ik ken Annine als een zeer toegewijd wetenschappelijk onderzoeker die elke steen omdraait om de ‘waarheid’ boven tafel te krijgen. Zij heeft al meerdere gezaghebbende publicaties op haar naam staan waar het vrouwelijke (goddelijke) centraal staat. Publicaties die ik stuk voor stuk aanraad te lezen. Dus ik klom in de pen en schreef Annine direct een lange mail om haar te feliciteren met haar nieuwe boek Maria Magdalena Ontsluierd. Wat ben ik trots op het resultaat van haar diepgravende onderzoek en moed om deze enorme klus te klaren. Terwijl wij de afgelopen weken regelmatig met elkaar spraken, ik inmiddels de proefdruk van het boek heb mogen lezen, ontstond het idee om rond Valentijnsdag een webinar te organiseren waarin Annine en ik in gesprek gaan over haar onderzoek, het boek en uiteraard Maria Magdalena.

*update 14 februari 2021*
Op zaterdag 13 februari om 14.00 uur zijn Annine en ik LIVE in gesprek gegaan via ons webinarsysteem. Er waren zo ontzettend veel deelnemers, het heeft echt onze stoutste dromen overtroffen. Het was geen traditioneel interview, maar een nieuwe manier van elkaar de ruimte geven om dat te zeggen wat nodig is. Gezien alle honderden enthousiaste en dankbare reacties is deze opzet geslaagd. 
De komende tijd zullen we ons buigen over een vervolg. Wat we alvast kunnen onthullen, is de gloednieuwe Facebookpagina van het boek waar regelmatig afbeeldingen en passages gedeeld zullen worden. Heb je een Facebook account? Like & volg de pagina via de knop hieronder en GENIET.

Over het boek

Annine laat weten dat het boek een driedelige structuur heeft:

DEEL I. Het eerste deel ‘Achtergronden’ is als volgt opgebouwd.

* In hoofdstuk 1 geef ik de laatste stand van het onderzoek naar vrouwelijk leiderschap in de vroege Jezusbeweging.

* In hoofdstuk 2 volgt informatie over de vroegchristelijke bronnen, canoniek en buitencanoniek, apocrief of verborgen.

* In hoofdstuk 3 ga ik in op het in 2010 opgedoken Evangelie van Miryam de Migdala of Miryam de ‘torenhoog verhevene’. Het verslag zou door Maria Magdalena zelf geschreven zijn en vanuit Alexandrië vóór 50 na Chr. door haar meegenomen zijn naar Zuid-Frankrijk.

DEEL II. In dit deel ‘De Openbare Jaren’ wandel ik ‒ aan de hand van het vierde Evangelie van de geliefde leerling van Jezus, traditioneel ‘Johannes’ genoemd ‒ door de openbare jaren waarin Jezus en Maria Magdalena samen optreden. Die openbare jaren beslaan de jaren 29 tot en met 33. Ik orden de gebeurtenissen chronologisch. Ik ga na hoe ze elkaar opvolgen over de jaren 29, 30, 31, 32 en 33. Daarbij ga ik uit van het vierde Evangelie van de geliefde leerling en vergelijk deze later aangepaste tekst met het Evangelie van Miryam, mogelijk van vóór 50 na Chr., vrijgegeven in 2010. Verschillen en overeenkomsten, komen duidelijk aan de orde.

DEEL III. In het derde deel geef ik in het eerste hoofdstuk de highlights van wat in deel II over Maria Magdalena aan de orde kwam. Op grond hiervan kunnen wij haar geschonden beeld herstellen. Wellicht verdient het aanbeveling om het lezen van dit boek met deze samenvatting in deel III te beginnen. De hoogtepunten uit het boek worden op een rijtje gezet.

Hieruit volgt, in het tweede hoofdstuk van deel III, de betekenis van Maria Magdalena voor ons nu. Werd in de kerkgeschiedenis Maria de Moeder van Jezus naar voren geschoven en tot bruid van Jezus gebombardeerd, in het viervoudige godsbeeld van Vader-Moeder-Zoon-Dochter is het nu Maria Magdalena die gerehabiliteerd wordt als Dochter en Bruid van Christus.

In het slotwoord leg ik uit waarom ik voor de titel koos Maria Magdalena ontsluierd. Er is een verbinding naar Isis omdat de titel van een beroemd 19e-eeuws boek luidt Isis Ontsluierd.

KLIK HIER voor nog meer informatie over het boek.

Hieronder staat de schitterende trailer van het boek die is gecreëerd door GYLANIA: Koen Fossey & Liesbeth Verbeek. GENIET!!

Heel graag tot ziens bij het webinar op 13 februari.

Karin #kunstmaaktgelukkig
21 januari 2021